9

Aralık
2012

CEVİZ BAHÇESİNDE ALTERNATİF SU KAYNAKLARI: DEPOLAMA HAVUZLARI

Yazar: Noyan YILDIRAN  |  Kategori: Püf Noktaları, Sulama sistemleri  |  Yorum: Yok   |  20.937 views

Bir ceviz bahçesinde, sulama rejimi, bahçemizin gelişimi ve verimi için göz ardı edilemeyecek kadar ÖNEMLİ bir konudur.Bir sulama rejimi uygulayabilmek için, kesinlikle bir su kaynağına ihtiyacımız vardır.

Su kaynaklarından biri de sezonluk DEPOLAMA HAVUZLARI’dır.

 

Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;

Önemi: bir ceviz bahçesinin tesisine, su kaynağı sorunu çözülmeden kesinlikle başlanmamalıdır.Zira; ülkemiz genelinde YANLIŞ BİR GENEL KANI olarak, ” ceviz su istemez” düşüncesi vardır ki; bu kanı, bir ceviz bahçesinin başarısını azaltan en önemli faktördür.Ceviz, bir çok meyve ağacına göre doğa şartlarına daha dayanıklı olsa da, susuzluk onun için de en büyük sıkıntıdır.Bu olgu, sadece yeni fidanın tutumu için değil, genç fidanın gelişimi ve ergen bir ceviz ağacının verimi için de geçerlidir.Bu durumda, başarılı bir ceviz bahçesi için su kaynağı ŞARTTIR.

Bilinen su kaynakları;

©arazi içinde bulunan açık kaynak suyu(pınar),

©arazi içinde bulunan artezyen,

©arazi içinde bulunan açık su kuyusu,

©tesis edilecek arazinin de dahil olduğu kanaletli su sistemine tabi olmak,

©tesis edilecek arazinin, sınırında bulunan, yaz-kış akışı olan, kentsel atıkları içinde barındırmayan temiz dere ve çay sularının kullanımı, ilk akla gelenlerdir.

Bu kaynakların bulunamadığı araziler için sezonluk çözüm ise DEPOLAMA HAVUZLARI‘dır.Bu havuzların, temel su kaynakları, kışın boşa akan yağmur veya eriyen kar sularıdır.Bu tip havuzların, arazi içinde tesis edileceği yer, bu tip kış sularının serbest akışı sonucu, havuza cazibe ile dolacak şekilde olmalıdır.Havuzdaki bu su, sulama sezonunda elektrikli veya portatif benzinli-dizel motopomplar ile, damla sulama sistemine basılır. Bu tip havuzların en pratiği membran kaplama, kauçuk kaplama veya naylon branda kaplama havuzlardır ki; en büyük avantajları, betonarme havuzlar gibi çok maliyetli olmamalarıdır.Tesis edilmeleri oldukça kolaydır.

Yapımı: Depolama havuzu tesis edilmeden önce, ne kadar bir miktarda su biriktirileceği  hesaplanmalıdır.Bu miktar; M³=ceviz sayısı X 72 lt X 22 X 1,5   olarak hesaplanır.Örneğin; 1000 ağaçlık  bir bahçenin depolama havuz hacmi; 1000 X 72 X 22 X 1,5=2.376 m³’dür. Bu miktardaki hacim, havuz ilkbahara kadar bir kere doldurulup, sağanak şeklinde yağan yaz yağmuru ile de hiç takviye edilmeyecekmiş gibi planlanan hacimdir. Bu sonuca göre havuz ebatları; E:25 mt X B:25 mt X Y:4 mt olacaktır.Bu ölçüler, ekskavatör gibi iş makineleri ile kazı+dolgu işlemi beraber yapılır ve ayrıca  kenar setlerin,tabandan itibaren sıkıştırılması unutulmamalıdır.Havuz kenar settinin, taban genişliğinin en az 10 mt ile başlanıp, üst genişliği ise 3 mt ile  bitirilmesi gerekir.Bu işlem, havuzun su basıncı karşısında mukavemetini arttıran istinat duvarı özelliğini sağlayacaktır.Aksi halde, havuzun yıkılması işten bile değildir.(foto sıra no:5)

Daha sonra,malzeme dayanım süresi tercihi ve maliyetine göre ki; dayanımları 3 ile 30 yıl arasında değişir, naylon branda(foto sıra no:3 ve 4),membran kaplama(foto sıra no:1 ve 2) veya kauçuk kaplama malzemeleri ile havuz içi kaplanır.Kaplama esnasında, havuz tabanına en az Ø 110 çapında 2 adet metal boru, havuz tabanından dışarı çıkacak şekilde monte edilir ve izolasyonu sağlanır.Bu borulardan biri temizlik+tahliye içindir.Diğeri ise, filitrasyon sistemine giriş yapacak borudur(bu konu “ filitrasyon sistemi “ bölümünde anlatılmıştır).Ayrıca, havuz üst kısmından da, olası fazla su tahribatını önlemek için tahliye boruları bırakılmalıdır.

Not: havuz yüzeyinden meydana gelecek suyun buharlaşmasını azaltmak için, su yüzeyi(su aynası) çok ince bir naylon ile kaplanmalıdır.

Not: havuz içine yapılan kaplama malzemesinin havuz kenar kısımları, rüzgar almayacak şekilde kesinlikle örtülmelidir.

Not: havuz ister dolarken, isterse de dolduktan sonra, havuz suyuna göztaşı uygulaması yapmak gereklidir.Her ton su için 66 gr göztaşı ,suya atılmalıdır.Bu uygulama , suyun yosunlanmasını engelleyecektir.

Not: foto sıra no:5‘ de tekniğine uygun yapılmamış bir depolama havuzunun, kenar settinin  yıkılması ve kayması sonucu, hemen hemen işe yaramaz bir hale gelmesi görülmektedir.

Not: foto sıra no:1‘de 2.000 m³’lük, foto sıra no:2‘de 4.000 m³’lük, foto sıra no:3‘de 5.000 m³’lük, foto sıra no:4(sel suyu havuzu)‘de 6.000 m³ lük havuzlar görülmektedir.

Not: hangi tip su kaynağı kullanırsak kullanalım,sulama suyu tahlillerinin her yıl düzenli olarak yapılması ve ” su tahlili kriterleri “ bölümünde anlatılan su değerleri kriterlerine uyulması tavsiye olunur.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
CEVİZ BAHÇESİNDE ALTERNATİF SU KAYNAKLARI: DEPOLAMA HAVUZLARI, 8.0 out of 10 based on 9 ratings

yorumlar:

Hiç Yorum Yapılmamış!

yorum yapmak ister misin?

DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.

Ceviz Yetiştiriciliği Ceviz Hakkında Ceviz Hakkında Ceviz Genel Karayolu Taşımacılığı Parsiyel Taşımacılık
Wordpress alexa bilgilerim Creative Commons v3 ile Lisanslanmıştır!