13
Ekim
2012
Fidan çukurları en az 80 – 100 cm derinliğinde olmak üzere açılır. Çukur açılırken, üst yüzey toprağı bir kenarda toplanır. Bu toprak yaklaşık 1000-1500 gr toz organik gübre harman edilir. Harman edilen bu karışımın bir kısmı, çukurun en alt kısmını doldurulur. Daha sonda fidan poşetinin en alt kısmı, maket bıçağı ile bir kapak gibi kesilir ve çıkartılır. Altı kesilmiş olan poşet, çukuru ortalayacak şekilde konulup yine maket bıçağı ile alttan üste doğru boylu boyunca kesilir. Burada, dikkat edilecek husus, poşet kesimi sırasında köklere zarar vermemek ve poşet toprağını dağıtmamaktır. Poşet kesildikten sonra poşeti çıkarmadan, kalan harmanlanmış toprak ile etrafı yarıya kadar doldurulur. Daha sonra poşet yavaşça fidan toprağını dağıtmadan çekilir. Henüz çukur yarı yarıya dolu iken, yaklaşık bir teneke can suyu verilir.
CAN SUYUNUN İÇERİSİNE FİDAN BAŞINA 10 GR MULTİKÖKLENDİRİCİ İLAVE EDİLİR. Sulamanın ardından, çukur toprakla tamamen doldurulur. Burada dikkat edilecek husus, fidan poşet yüzey seviyesi ile doldurulmuş çukurun yüzey seviyesinin aynı olmasıdır. Daha sonra yaklaşık bir metre çaplı yalak yapılır ve bir metre uzunluğunda rüzgar kazığı, çapraz olacak şekilde çakılarak fidana elastik bant ile bağlanır. Bundaki amaç; fidanın rüzgardan sallanarak köklerinin hava almasını engellemektir. Dikimden 1-2 gün sonra, fidan çevresinde toprak çökmesinden kaynaklanan oluşacak çatlaklar, toprak hafif karıştırılarak yok edilir.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.
ahmet karakurt
Nis 09, 2013selamlar ben geçenyıl çentlır ceviz diktim gelişimi konusunda yeterli bilgi bulamıyorum ceviz fidanı kaç santimden kesilir ilk yaşında nasıl budanır hangi gübreler verilir . benim fidanlarım küçük fakat bol yandal verdi ne yapmalıyım nasıl bi yol izlemeliyim teşekkürler
Noyan YILDIRAN
Nis 16, 2013Sayın Karakurt,
Aslında, sorduğunuz soruların tamamının cevapları, site içindeki ” ceviz bakım programı “, “şekil(form) budaması” gibi konu başlıklarında detaylıca anlatılmıştır.
Sorduğunuz soruların cevapları için ayrıca şahsımı da arayabilirsiniz.
Başarılar…
H.Hüseyin Sezgin
May 14, 2015Merhaba
Multi köklendirici nedir. Nereden temin edilir. Bilinen bir markası varmıdır. Toz mu yoksa sıvı mıdır?
Teşekkürler.
Noyan YILDIRAN
May 18, 2015SAYIN SEZGİN,
MULTİKÖKLENDİRİCİ DEDİĞİMİZ PREPARAT,
HÜMİK ASİT, FULVİK ASİT VE AMİNO ASİT KARIŞIMIDIR.SIVI HALDEDİR.
SELAMLAR