16
Aralık
2012
Cevizde sık olmasa bile, rastlanılan hastalıklardan biri de;
KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ’dür.
Ekteki fotoda görüldüğü üzere;
Nedeni: Bitki gelişim başlangıcı olan, Nisan ve Mayıs aylarında havaların oldukça yağışlı olmasından dolayı, bitki dip ortam nemi en üst seviyededir.Bu ortam, havaların ısınması ve güneşlenme ile birleşerek, mantarların ortaya çıkmasına ve artmasına neden olmaktadır. Mantariyel gelişim, gerek cevizin yapraklarında ve gerekse de meyvelerinde tahribatlar yapmaktadırlar.Ancak, hayati önem taşıyan bir hastalık vardır ki; bunlardan biri de; KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ’dür.Bu hastalık, ceviz kök boğazı ile toprak seviyesinde, hasta bölge kararak kendisini gösterir.Hasta olan bölge, kabuktan başlayarak içe doğru giderek, odun tabakasının çürümesine sebep olur.Bu durumda,bitki gelişimi yavaşlamakta ve hatta durmaktadır.Eğer, bu hastalığa müdahale edilmez ise, bitkinin ölümü de kaçınılmaz olur.Bu nedenden dolayı, özellikle yukarıdaki fotodan(kırmızı halka) da anlaşılacağı üzere, üzerinde durulması gereken bir hastalıktır.
Çözümü: Öncelikle, gözlem eksik edilmeden, hastalığı henüz başlangıç aşamasında tespit etmek çok önemlidir.Hastalıkla tahrip olmuş bölge, steril ve keskin bir bıçakla, kazınarak temizlenir.Kazıma işlemi temiz dokulara kadar yapılmalıdır.Temizlenen kısım % 5’lik bordo bulamacı(100 lt suya,5 kg hazır bordo bulamacı konularak) ile iyice yıkanır.Bu ilaçlama, kök boğazının çevresindeki toprak yüzeyine de yapılmalıdır.Yara bölgesi, 1 kg sutut’a, 1 çay bardağı(80 gr) hazır bordo bulamacı karıştırılarak, elde edilen macun ile hava almayacak şekilde kapatılır.
Not: Kazıma sonucu, çıkan çürümüş bitki dokuları, yakılarak imha edilmelidir.Ve bu iş için kullanılan tüm malzemeler, tekrar steril hale getirilerek, malzeme deposuna konulmalıdır.
Sterilizasyon işlemi, hasta bölgelerde kullanılan malzemelerin, önce % 100 oranlı etil alkolle yıkanarak ve ardından % 10 oranlı hypo’lu su ile yıkanarak yapılmasıdır.
Not: Yara kısmı, takip altında tutulmalıdır.
Not: tüm ilaçlamalarda kullanılacak suyun Ph düzeyi,7.00 seviyesinde olmalıdır.Bu, ilaçların tesiri bakımından önemli bir ayrıntıdır.
Not:foto sıra no:1‘ de, 2 toprak yaşlı, genç bir ceviz fidanında, erken tespit edilmiş bir KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ görülmektedir.
CEVİZDEKİ HASTALIKLAR: KÖK BOĞAZI ÇÜRÜKLÜĞÜ,
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.