10

Aralık
2012

CEVİZDEKİ ZARARLILAR: ÇEKİRGE

Yazar: Noyan YILDIRAN  |  Kategori: Zararlılar  |  Yorum: 1  |  6.347 views

Ceviz  bahçelerinde nadiren de olsa görülen zararlılardan biri de ÇEKİRGE ‘dir.

 

Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;

 

Nedeni:ceviz vejetasyonu başlangıcı, yani yapraklanma başlangıcı ile beraber,  mayıs ayı sonlarına doğru, havaların ısınması ile birlikte çekirgeler de ceviz dibindeki otların yapraklarından başlamak üzere görülmeye başlanır. Çekirgeler , öncelikle ceviz dibindeki otların sürgün ve yapraklarında  görülür.Erken baharda,anaç çekirgeler yumurtalarını bir takım ot  gövdelerine veya yaprak alt ve üstlerine yumurtalarını bırakırlar(foto sıra no:2). Bu yumurtalar 15 gün gibi kısa sürede, çekirge yavrularına dönüşür(foto sıra no:1).Bu zararlı, yeşil aksamı olan tüm bitkilerin yapraklarını yiyerek beslendiğinden,cevizin yapraklarını da yer ve gerek bitki gelişimine ve gerekse de meyve kalitesine olumsuz etki eder.Bu zararlı, cevizin yapraklarını yediğinden dolayı, yaprakların fotosentez yapmasını zorlaştırdığından veya yok ettiğinden  dolayı, bitkinin gelişim enerjisinde olumsuz etkileri olur.

Çözümü:  öncelikle gözlemin çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.Ceviz dibindeki veya çevresindeki otların yaprak ve sürgünlerinin, çekirge oluşumu bakımından takibi yapılmalıdır. Çekirge, ceviz yaprağının kenar kısmını(foto sıra no:3), yaprak kurtları ise yaprağın iç  kısmını yediğinden fark kolaylıkla anlaşılabilir.Mücadelesi ise insektisitlerle yapılabilir. Yapraklanma başlangıcında, yaprak kurtları ve çekirgeler için üretilmiş insektisitler kutu dozajında kullanılarak, 20-25 gün ara ile, iki kez olmak üzere ilaçlama yapılmalıdır. Bu tip  ilaçlamalarda, İYİ TARIM UYGULAMALARI ‘ nda tavsiye edilen insektisitlerin kullanılması önerilir.

 Not:  tüm ilaçlamalarda kullanılacak suyun Ph düzeyi,7.00 seviyesinde olmalıdır.Bu, ilaçların tesiri bakımından önemli bir ayrıntıdır.Ayrıca, ” ilaçlamanın genel kuralları “ bölümünde anlatılan talimatlara uyunuz.

Alternatif çözüm: biyolojik çözüm olarak, ceviz bahçesi içerisinde mümkünse bir kaç tane hindi veya tavuk beslenmesi tavsiye edilir.Bu evcil hayvanlar,çekirge ve sülük gibi bir çok zararlının can düşmanıdır.Hatta hindi ve tavuklar,birçok ölümcül hastalığın nedeni olan keneleri de yiyerek kolaylıkla yok edebilmektedirler.

Not: foto sıra no:3‘de, ceviz yapraklarının, kenar kısımlarının çekirgeler tarafından yenmiş ve tahrip edilmiş hali görülmektedir.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
CEVİZDEKİ ZARARLILAR: ÇEKİRGE, 6.7 out of 10 based on 3 ratings

yorumlar:

1 Yorum Yapılmış!

    Murat

    Ağu 22, 2014

    bu değerli bilgiiler için teşekkürler.
    bir konuyu merak ediyorum, beslenmesini önerdiğiniz tavukların ceviz yaprağını yeme ihtimali var mı? yoksa cevizdeki juglan zehiri yaprağın tadını kaçırıp tavukları yapraklardan uzak mı tutuyor?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    Cevapla

yorum yapmak ister misin?

DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.

Ceviz Yetiştiriciliği Ceviz Hakkında Ceviz Hakkında Ceviz Genel Karayolu Taşımacılığı Parsiyel Taşımacılık
Wordpress alexa bilgilerim Creative Commons v3 ile Lisanslanmıştır!