27
Temmuz
2013
Bir ceviz ağacındaki besin yetersizliğinin belirtilerini, yapraklarından anlamamız mümkündür.
Bu nedenle, GÖZLEM her zaman önem taşımaktadır.
Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;
Yukarıdaki fotolarda görüleceği üzere, ceviz ağacında, MANGAN(Mn) eksikliği görülmektedir.
Cevizdeki Mangan(Mn) eksikliğinin ana sebebi, toprağımızın pH değerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Toprağın pH değerinin optimum değer olan 6,8 ile 7,3 arasında olması gerekirken, pH değerinin bundan daha yüksek olması, Mangan(Mn) alımını da kat ve kat azaltmaktadır. Ceviz yaprağındaki mangan(Mn) değerinin 30-300 ppm aralığında olması gerekir.Optimum değer 165 ppm’dir.
Optimum değerler, ” yaprak tahlil kriterleri ” konu başlığında detaylıca anlatılmıştır.
Bu eksikliğin sağlıklı bir şekilde giderilebilmesi için, öncelikle her yılın vejetasyon başlangıcından önce ki ayda(yaklaşık mart-nisan ayı gibi), DETAYLI TOPRAK TAHLİLİ(Mikro elementler dahil) yaptırılarak, buna göre bitki besleme programı uygulanmalıdır.Ayrıca, yine her yılın Temmuz ayının ilk haftası DETAYLI YAPRAK TAHLİLİ(Mikro elementler dahil) yaptırılarak, buna göre bitki besleme programı da, gerekirse revize edilmelidir.
Bu bilgiler, ” CEVİZ BAKIM PROGRAMI: AYLAR “” TOPRAK TAHLİLİ KRİTERLERİ ” ve ” YAPRAK TAHLİLİ KRİTERLERİ ” konu başlıkları adı altında detaylıca işlenmiştir.
Yukarıdaki fotolarda görülen ceviz ağaçlarının yapraklarındaki emarelere göre; beher ceviz ağacı için(toprak ve yaprak tahlilleri esas olmak kaydı şartı ile), % 7 ‘lik mangan(Mn) sıvı elementi,(1 toprak yaşlı fidan için) ağaç başına 2-3 gr olacak şekilde halka damla sulama sisteminden uygulanmalıdır.Sezonluk tekrar sayısı 4 kez olmalıdır.Bu dozaj,ağacın toprak yaşı ve formu arttıkça, orantılı bir şekilde arttırılarak uygulanmalıdır.
22
Temmuz
2013
Bir CEVİZ bahçesinde, Temmuz , Ağustos ayları mevsimi itibariyle görülebilecek hastalıklar; Bakteriyel Yanıklık(foto sıra no:1), Meyvedeki Bakteri Zararlanmalardır(foto sıra no:2).
Bu Hastalıklarla ilgili mücadeleler, kendi konu başlıklarında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Ekli fotolarda görüldüğü gibi;
Bu Ceviz Hastalığı ilgili mücadeleler , kendi konu başlıklarında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
22
Temmuz
2013
Bir CEVİZ bahçesinde, Temmuz , Ağustos ayları mevsimi itibariyle görülebilecek zararlılar; Yaprak Biti(zenk)(foto sıra no:1-2), Ceviz İç Kurdu(foto sıra no:3), Gövde Kabuklu Biti(foto sıra no:4, Gövde Akarlarıdır(foto sıra no:5-6).
Bu zararlılarla ilgili mücadele , kendi konu başlıklarında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
Ekli fotolarda görüldüğü gibi;
Bu zararlılarla ilgili mücadele , kendi konu başlıklarında detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.