17
Şubat
2015
(2, 5 CM – 5 CM)
B: Zımbalı Yama Kalem Aşı (ZYaKA)
(2, 5 İLE 5 CM ARASI FİDANLAR İÇİN)
(KALEM/ANAÇ ORANI(K/A)=1/5 – 1/4 – 1/3)
Kullanılacak Malzemeler: ★Katlanır testere★Bakır steril★Fırça★Aşı muhafaza kutusu★Özel aşı makası★Özel giyotin makas★Özel kabuk açma-kaldırma aparatı★Zımba makinesi★Aşı macunu ★Fırça★Kağıt bant★Streç film★Asetat kalemi.
1- AŞI ÖNCESİ İŞLEMDE AÇILMIŞ OLAN ÖZSU TAHLİYE KANALLARI, AYNI YERDEN İKİ TESTERE DARBESİ OLACAK ŞEKİLDE YENİLENİR.
2- DAL KESİMİ YAPILMIŞ YÜZEYİN KABUK KENARINDAN, AŞI MAKASI İLE 2-3 CM ENİNDE, 1-2 MM DERİNLİĞİNDE OLACAK ŞEKİLDE KABUK KESİSİ YAPILIR. ÇIKAN KABUK YÜZEYİ YEŞİL VE TAZE DEĞİL İSE, DAL 1-2 CM ALTTAN TEKRAR KESİLİR VE BAKIR STERİL UYGULAMASI YAPILIR.YEŞİL VE TAZE İSE TEKRAR KESİME GEREK YOKTUR.
3- AŞI ÖNCESİ YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ÖZSU TAHLİYE KANALI VE DAL KESİMLERİNDEKİ TALAŞLAR TEMİZLENEREK, BAKIR STERİL SÜRÜM İŞLEMİ TEKRARLANIR.
4- YUKARIDA ANLATILMIŞ VE BUNDAN SONRA YAPILACAK TÜM İŞLEMLER 3-5 AĞAÇ OLACAK ŞEKİLDE, “İŞLEM GRUBU” OLARAK YAPILIR.BU İŞİN SERİLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.
5- AŞI SABAHINDA, AŞI SICAKLIK ORTAMINA ÇIKARILMIŞ KALEMLER, K/A ORANINA GÖRE, 1-3 GÖZ OLACAK ŞEKİLDE KESİ İŞMENİNE TABİ TUTULUR VE AŞI MUHAFAZA KUTUSUNA GRUPLANARAK KONULUR.BU KUTUDAKİ KESİ YAPILMIŞ KALEMLER, EN GEÇ 30 DAKİKA İÇİNDE KULLANILMALIDIR.
6- KALEM KESİ İŞLEMİ DE, 3-5 AĞAÇ OLACAK SAYIDA, İŞLEM GRUBU OLARAK YAPILIR.BU İŞİN SERİLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.
7- AŞI YAPILACAK ANACA ,KABUK TAZELEME KESİSİ ATILDIKTAN SONRA, K/A ORANINA DİKKAT EDİLEREK SEÇİLMİŞ KALEMİN, KALEM KALINLIĞI ENİNDE VE UZUNLUĞUNDA, YONGALI AŞI YÜZEYİ AÇILIR.AÇILAN AŞI YÜZEYİNDE, KABUK KENARINDA VE ODUN TABAKASINDA LİF KALMAMASINA DİKKAT EDİLİR.AÇILAN AŞI YÜZEYİ VE KALEM, HAVA İLE ÇOK TEMAS ETMEYECEK ÇABUKLUKTA, SEÇİLMİŞ KALEM, AŞI YÜZEYİNE YERLEŞTİRİLİR.
8- KALEMİN , KESİ YÜZEYİNİN SONUNA KADAR AŞI YÜZEYİNE TAM OLARAK ÖRTÜŞECEK ŞEKİLDE YERLEŞTİRİLMESİNE DİKKAT EDİLİR.
9- KALEM VE ANAÇ, ALTTAN BAŞLAMAK ÜZERE 3-5 YERİNDEN BASTIRILARAK ZIMBALANIR. K/A ORANINA GÖRE, BÜYÜK VEYA MİNİ ZIMBA KULLANILMALIDIR.
10- “7-8-9” NOLU İŞLEMLER, ANAÇ VE KALEM YÜZEYLERİNİN KABUKLARI, HAVA İLE ÇOK FAZLA TEMAS ETMEYECEK HIZDA, 5-10 SANİYE İÇERİSİNDE YAPILMALIDIR.
11- AŞI KESİ BİRLEŞİM YERLERİ, AŞI MACUNU İLE HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE KAPATILMALIDIR. (KALEM TEPESİ DAHİL)
12- “7-8-9-11” NOLU İŞLEMLER, HER GENÇ FİDAN İÇİN, İŞLEM GRUBU OLACAK ŞEKİLDE YAPILIR.BU İŞİN SERİLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİDİR.
13- FİDANIN KALINLIĞINA VE K/A ORANINA GÖRE, HER FİDAN İÇİN EN FAZLA 2 KALEM AŞI İŞLEMİ YAPILABİLİR.
14- “12” NOLU İŞLEMDEN SONRA, KALEM-ANAÇ ÜST TEMAS YERİNE KAĞIT BANT YAPIŞTIRILIR VE AŞI YAPILMIŞ ANAÇ, HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE STREÇ FİLMLE SARILIR.
15- BU İŞLEMDEN SONRA , DAMGALAMA İŞLEMİ YAPILIR. DAMGALAMADA, AĞAÇ AŞI SEVİYESİNİN BİR KARIŞ ALTINA, AĞACIN DOĞU-KUZEDOĞU TARAFINA, DİKLEMESİNE,1 CM ENİNDE, 5 CM UZUNLUĞUNDA, 1 MM DERİNLİĞİNDE KABUKTA DAMGA ŞERİDİ AÇILIR. ASETAT KALEMİ İLE DAMGA ŞERİDİNE, YUKARIDAN AŞAĞIYA DOĞRU;
☆AŞI ÇEŞİDİ BAŞ HARFİ
☆AŞI TARİHİ
☆AŞI HAVA SICAKLIĞI
BİLGİLERİ YAZILIR. DAMGA ŞERİDİNİN DÖRT PARMAK ALTINA, BÜYÜK ZIMBA MAKİNESİ İLE, ÇEŞİDİN İLK HARFİ ZIMBALANIR.
16- “7 İLE 15″ NOLU İŞLEMLER ARASI İŞLER, 4.NCÜ MADDEDE BELİRTİLDİĞİ GİBİ, 3-5 AĞAÇLIK GRUPLAR HALİNDE, ” İŞLEM GRUBU” OLARAK YAPILARAK, İŞİN SERİ OLMASI SAĞLANIR.
17- ÇEŞİT DEĞİŞTİRME AŞISINA TABİ TUTULMUŞ TÜM BAHÇE, 4.NCÜ MADDEDE YAZILI “İŞLEM GRUBU” OLARAK TAMAMLANIR.
18- AŞILAMA İŞLEMİ TAMAMLANMIŞ AĞAÇLAR, “AŞI SONRASI İŞLEMLER ” İLE TAKİP EDİLMELİ VE KONTROL ALTINDA TUTULMALIDIR.
NOT: BAŞARILI BİR AŞI UYGULAMASI YAPABİLMENİZ İÇİN ” CEVİZ AŞI KURSU’muza ” KATILINIZ.
BİLGİ İÇİN ” CEVİZ AŞI EĞİTİM KURSU” SAYFAMIZDAKİ YÖNLENDİRMELERE UYARAK İRTİBATA GEÇEBİLİRSİNİZ.
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.