9
Aralık
2012
Bir ceviz bahçesindeki olası zararlılardan biri de SALYANGOZ(SÜMÜKLÜ BÖCEK)’tir.
Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;
Nedeni:ceviz vejetasyonu başlangıcı, yani yapraklanma başlangıcı ile beraber, ortamın hala oldukça nemli olduğu mayıs ayı sonlarına doğru, havaların ısınması ile birlikte salyangozlar da ceviz dibindeki otların yapraklarından başlamak üzere görülmeye başlanır. Salyangozlar(foto sıra no:1), öncelikle ceviz dibindeki otların sürgün ve yapraklarında görülür.Bu zararlı, yeşil aksamı olan tüm bitkilerin yapraklarındaki,taze sürgünlerindeki ve hatta meyvelerindeki özsuyu emerek beslenirler.Cevizin bu aksamlarında da emgi yaptıklarından dolayı, gerek bitki gelişimine ve gerekse de meyve kalitesine olumsuz etki ederler (foto sıra no:3).Bu zararlı, cevizin yapraklarındaki emgilerinden dolayı, yaprakların fotosentez yapmasını zorlaştırdığından veya yok ettiğinden dolayı, bitkinin gelişim enerjisinde olumsuz etkileri olur.(foto sıra no:2)
Çözümü: öncelikle gözlemin çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.Ceviz ile dibindeki veya çevresindeki otların yaprak ve sürgünlerinin, salyangoz oluşumu bakımından takibi yapılmalıdır. Salyangozlar, hareket halinde iken bıraktığı yapışkan ve parlak sıvının oluşturduğu izden dolayı kolaylıkla fark edilebilirler. Mücadelesi ise insektisitli granül yemlerle yapılabilir. Yapraklanma başlangıcında, salyangoz(sümüklü böcek)’ler için özel üretilmiş insektisitli granül yemler,kutu dozajındaki miktar kadar, fidan dip çevrelerine dağıtılarak serpiştirilir(foto sıra no:4), 20-25 gün ara ile, ikinci kez bu işlem tekrar edilmelidir.
Not: uygulamaların, ” ilaçlamanın genel kuralları “ bölümünde anlatılan kurallara uyularak yapılması tavsiye olunur.
Alternatif çözüm: biyolojik çözüm olarak, ceviz bahçesi içerisinde mümkünse bir kaç tane hindi veya tavuk beslenmesi tavsiye edilir.Bu evcil hayvanlar,salyangoz,çekirge ve yaprak kurtları gibi bir çok zararlının can düşmanıdır.Hatta hindi ve tavuklar,birçok ölümcül hastalığın nedeni olan keneleri de yiyerek kolaylıkla yok edebilmektedirler.
Not: foto sıra no:2‘de, yaprakta yapmış olduğu emgiden dolayı, yaprağın bir kısmı ölmüş durumdadır.Ayrıca foto sıra no:3‘de, bir limon meyvesindeki emgi tahribatı açıkça görülmektedir.Foto sıra no:4‘de ise, insektisitli granül yemle yok edilmiş salyangozlar görülmektedir.
CEVİZDEKİ ZARARLILAR: SALYANGOZ(SÜMÜKLÜ BÖCEK),yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.
NUR İŞLER
Oca 11, 2013SİTENİZİ YENİ KEŞFETTİM TARIM BAKANLIĞININ KÖYLERE ATADIĞI TARGEL PERSONELİNDENİM KÖYLERİMDE CEVİZE RAĞBET OLDUĞUNDAN DOLAYI YAPTIĞIM ARAŞTIRMADA SİTENİZİN KONUYA EN KAPSAMLI ŞEKİLDE EĞİLDİĞİNİ VE KONULARIN ÇOK BAŞARILI DETAYLI ELE ALINDIĞINI GÖRÜYORUM BAŞARILAR DİLİYORUM
Noyan YILDIRAN
Oca 11, 2013SAYIN İŞLER,
DİJİTAL CEVİZ KİTABINI BEĞENDİĞİNİZE MEMNUN OLDUM…
BU BİLGİLERİ KULLANMANIZ, CEVİZCİLİĞİN BAŞARISINI ARTTIRACAKTIR.
SELAMLAR
NOYAN YILDIRAN
ZİRAAT MÜHENDİSİ