10
Aralık
2012
Bir ceviz bahçesinde toprağın ORGANİK MADDE MİKTARINI arttırmanın yolları, LEONARDİT esaslı organik toprak düzenleyiciler kullanmak veya TAM YANMIŞ(FERMENTE EDİLMİŞ) ÇİFTLİK GÜBRESİ kullanmaktır.Bunun için halihazırda yanmamış olan çiftlik gübresini YAKMA(FERMENTE) işlemini inceleyelim.
Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;
Önemi: Bir ceviz ağacının istemiş olduğu toprak özelliklerinin içerisinde, organik madde miktarının yüksek olması gelmektedir(bu konu ” optimum toprak değerleri ” bölümünde anlatılmıştır).Organik madde miktarının, hemen hemen bütün toprak tahlillerinde, oldukça yetersiz olduğunu görmekteyiz.Bunun için, organik madde miktarı değerini arttırmanın önemli iki yöntemi vardır.Birincisi, LEONARDİT esaslı organik toprak düzenleyiciler kullanmaktır ki; risksiz olduğundan dolayı tavsiyemiz bu yöndedir.İkinci yöntem ise, kırsal üretim kaynaklı ÇİFTLİK GÜBRELERİ’dir. Yanmamış, fermente edilmemiş HAM çiftlik gübreleri,içerisinde böcek anaç,yumurta ve larvaları barındıracağından(foto sıra no:2), ceviz ağaçlarımız için tehlike arz etmektedir.Zira; bu zararlı böcekler ve larvaları, bitki köklerinde, bununla birlikte ağaç gövdelerinde de( bu konu ” gövde iç kurdu ” bölümünde anlatılmıştır) önemli ölçüde tahribatlar yapmaktadırlar.Bundan dolayı da, çiftlik gübrelerini yakma(fermente etme) konusu önem arz etmektedir.
Yapılışı: fermente edilecek ham çiftlik gübresi, beher 1 m³’lük çiftlik gübresine, 10 kg üre(% 46’lık azot) ve 10 kg sönmemiş kireç konularak harman edilir.Harmanın üzeri hava almayacak şekilde, naylon branda ile kapatılır.Yaklaşık 7 gün sonra harman içi sıcaklığı artmaya başlayacaktır.Naylon altındaki bu durum ” milli termometre( bu konu ” ceviz bahçesinde bulunması gereken aletler ” bölümünde anlatılmıştır) yardımıyla ölçülerek gözlem yapılmalıdır.Yaklaşık 30 gün sonra harman içi sıcaklığının yaklaşık 80°C, olduğu gözlemlenir.30 günün sonunda harman açılıp tekrar, yerinde karıştırılarak, kapatılır ve 20 gün daha beklenir.Bu sürenin sonunda, ham çiftlik gübremiz fermente olmuş yani yanmıştır.Yanmış çiftlik gübresinin içinde, hiç bir böcek anacı,yumurtası ve larvası kalmadığından dolayı, gönül rahatlığı ile ister fidan dikimi için fidan köklerinde, isterse de toprak işleme esnasında fidan diplerinde kullanılabilir.Foto sıra no:1‘ de kullanıma hazır,yanmış(fermente edilmiş) bir çiftlik gübresi görülmektedir.
Püf noktası: topraktaki ORGANİK MADDE MİKTARI, fidanın etken kök derinliği ve buna bağlı olarak etken toprak hacmi düşünüldüğünde, hemen arttırılabilecek bir konu değildir.Bunun için, organik madde miktarı takviyesi, en az 3-4 yıla bölünerek planlanmalı ve bu plana göre bitki besleme programı hazırlanmalıdır.
Ham çiftlik gübreleri(özellikle büyükbaş hayvan gübresi), tabanı eğimli, briketten yapılmış, içi ve tabanı sıvalı(naylon ile de kaplanabilir) ,yaklaşık E:200 cm X B:500 cm X Y:200 cm ebatlarında (ki; 20 m³ gübre konulabilir), büyük gübre teknelerinde biriktirilerek, özsuyunu damıtması sağlanır.Damıtma işleminin daha verimli olması için gübre teknesine bir kaç gün ara ile su pülverize edilebilir.Tekneden koyu kahverengi renginde çıkacak damıtılmış bu sıvı bidonlarda biriktirilerek, damlama sulama sisteminde rahatlıkla kullanılabilir.Zira; bu sıvının içinde bitki için yararlı bakteriler vardır.Kalan posası ise, yukarıda anlatıldığı şekilde yakma(fermente) işlemine tabi tutulabilir.
Leonardit esaslı organik toprak düzenleyicinin,yağmur ve kar suları ile toprağın derinliklerine inebilmesinden dolayı, toprakla karıştırılması zorunluluğu olmamasına rağmen, çiftlik gübrelerinin toprağa karıştırılması gerekmektedir.
Not: foto sıra no:1′de, yukarıda yapılışı anlatılan fermente işlemi ile yakılmış bir çiftlik gübresi görülmektedir.
ÇİFTLİK GÜBRESİ YAKMA(FERMENTE) İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?,
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.
Seyyah Çelebi
Kas 29, 2014Doğayı tanımaya çok geç başladım, ama böyle güzel kaynakların var olması son derece güzel, benim gibi köy görmemiş insanların bile bu yazıdan bilgilenmesi olayı özümsemesi mutluluk verici, umarım bu yorumla yazınız daha iyi yerlerde olur.Teşekkür ediyorum.
Noyan YILDIRAN
Ara 01, 2014SAYIN SEYYAH ÇELEBİ,
HER İNSAN BİR GÜN DOĞAYA GERİ DÖNECEĞİNİ ANLAYACAKTIR, ANCAK BUNU HALA NEFES ALABİLİYORKEN YAPIYORSA EĞER DAHA MUTLU VE DAHA VERİMLİ OLACAKTIR. ZİRA; NETİCEDE HEPİMİZ TOPRAKLA DOĞAYA GERİ DÖNECEĞİZ…
BUNDAN DOLAYI, DOĞAYI TANIMAYA HALA NEFES ALIYORKEN BAŞLAMANIZ DA MUTLULUK VERİCİ…
YAZMIŞ OKDUĞUM DİJİTAL CEVİZ KİTABININ HER SAYFASINI TAKİP ETMEYE DEVAM EDİMİZ, MAHÇUP OLMAZSINIZ…
NOT: BUNDAN SONRAKİ YORUMLARINIZI, DİJİTAL CEVİZ KİTABI KULLANIMI SAYFASINDAKİ TAVSİYELERE UYARAK YAZARSANIZ, ÇOK DAHA YARARLI VE HER TAKİPÇİ-OKUYAN TARAFINDAN ULAŞILABİLİR OLACAKTIR.
SELAMLAR…
İBRAHİM KOYUNCU
Ara 16, 2016Noyan bey; ben aslen köylüyüm ve kısmende çiftçilik ile halen uğraşmaktayım. internette yaptığım araştırmalar neticesinde solucan gübresi üreten işletmelerin tarım bakanlığından ruhsat almaları için hayvan gübrelerine ısıl işlem yapmaları zorunluluğu olduğunu öğrendim. yani hayvan gübrelerini bir saat boyunca 70 derecede fırınladıkları bu sayede içerisinde bulunan zararlı organizmaların yok edildiğini öğrendim. bu şekilde yanma işlemini hızlandırmak ve aynı zamanda sıvı gübre elde etmek için yanmamış hayvan gübrelerini belirli oranlarda örneğin varil içerisinde aynı derecede bir süre bekleterek fermantasyon işlemini yapabilirmiyiz. cevaplarsanız memnun olurum. Saygılar
admin
Şub 22, 2017SAYIN KOYUNCU,
YANMAMIŞ TAZE GÜBRELERİ, BELLİ ORANDA SULANDIRIP, SÜZEREK KULLANABİLİRSİNİZ.
ATALARIMIZ BU İŞLEMİ, YANİ, YANMAMIŞ TAZE GÜBREYİ JÜT ÇUVALLARA KOYUP, BUNU DA SU ARKLARININ İÇİNE YATIRARAK YAPMIŞLARDIR.
SELAMLAR…
murat taşdemir
Şub 22, 2017asıl vatanseverlik insanseverlik sizin çalışmalarınızdır.