16
Aralık
2012
Bir ceviz bahçesinde, olası zararlardan biri de İLKBAHAR GEÇ DONLARI’dır.
Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;
Nedeni: cevizin vejetasyona başlamasından sonra, hava sıcaklığının en az eksi -2-3ºC’ye düşmesi sonucu,yeşil aksamın soğuktan yanması, yani ölmesidir.Ceviz,vejetasyona özellikle sürgün uçlarından başladığı için, zarar gören aksamlar da bu kısımlar olacaktır(foto sıra no:2).Sürgün uçlarında bulunan genellikle ilk üç göz, meyve gözü olduğundan dolayı, bu gözlerin ölmesi sonucu, meyve miktarında nerede ise % 100’e yakın kayıplar söz konusu olacaktır.
Çözümü: ceviz bahçesinin tesis edilme aşamasında, ” meteorolojik kriterler “ bölümünde anlatılan kriterler dikkate alınarak DOĞRU çeşit seçimi yapılması çok çok önemlidir.
Ayrıca; bitki besleme programında(detayı “ceviz bakım programı:aylar”, bölümünde anlatıldığı gibi) , özellikle POTASYUM içerikli gübrelerin de gerekli dozlarda kullanılması tavsiye edilir.Zira; bu gübre, cevizde, meyve aromasını arttırır,sezonluk sürgün pişkinliğini ve odunlaşmasını sağlayarak, kış soğuklarına dayanıklılığını arttırdığı gibi, ertesi yılın baharında cevizin,vejetasyonuna normale göre 3-5 gün daha geç başlamasını sağlayarak, ilkbahar erken donlarını savuşturmasına da yardımcı olur.
Bununla birlikte; ” ceviz bakım programı:aylar “ bölümünde anlatıldığı gibi, bir takım müdahaleler de yapılmalıdır.Özellikle, Nisanın ilk haftasında başlamak üzere, bitki antifrizi ile birlikte güntozu uygulaması yapmak da geç donlara karşı bitkinin mukavemetinin artmasına yardımcı olur.
Uygulama: Nisanın ilk haftasında,100 lt suya, 600 gr crop-aid bitki antifrizi ve 5 kg güntozu konularak, ağaç iyice yıkanacak şekilde pülverize edilir.Uygulama 15 gün ara ile en az 2 kez yapılmalı,ilkbahar don riski devam ediyor ise, don riski geçecek tarihe kadar bir uygulama daha yapılmalıdır.
Not: uygulamaların, ” ilaçlamanın genel kuralları “ bölümünde anlatılan kurallara uyularak yapılması tavsiye olunur.
Not: foto sıra no:1 ‘de meyveye yatmış ergen bir ceviz ağacı ile foto sıra no: 2‘de genç bir ceviz fidanının, nisan ayı içlerinde gerçekleşmiş donlardan dolayı yanmış(ölmüş), sürgün uçları görülmektedir.
Önemli not: foto sıra no:3‘de,1500 rakımda yetişen bir ceviz ağacının dalındaki , mart ayı içinde uyanmaya(vejetasyona) başlamış , bütün dal aksamları görülmektedir.Kırmızı ile işaretlenmiş aksam,yeni sezonun meyve gözleridir ve uyanmaya başlamıştır.Siyah ile işaretlenmiş aksam ise yeni sezonun erkek çiçekleridir ve onlar da uyanmaya başlamıştır.Bu durum, mart ayı için ve takip eden nisan ayı için çok tehlikelidir. Zira; yukarıda anlatılan konuda olduğu gibi, olası bir ilkbahar geç donuna karşı, tamamen korunmasız bir durum söz konusudur.Zira; kış sezonunun ılık gitmesinden dolayı bile olsa, foto sıra no:3‘deki gibi 17 mart tarihinde oldukça erken uyanmaya başlamış bir ceviz ağacı,ülkemizin genel iklim koşulları düşünüldüğünde,kesinlikle istenilen bir durum değildir.
CEVİZDE İLKBAHAR GEÇ DONLARI ZARARLARI,yorumlar:
yorum yapmak ister misin?
DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.