11

Aralık
2012

CEVİZDE DOLU TAHRİBATI ve TEDAVİSİ

Yazar: Noyan YILDIRAN  |  Kategori: Püf Noktaları, Zararlılar  |  Yorum: Yok   |  6.012 views

Bir ceviz bahçesinde olabilecek doğal zararlardan biri DOLU yağışıdır.

 

Ekteki fotolarda görüldüğü üzere;

Tanımı: DOLU, ülkemizde mevsim geçişlerinin yaşandığı özellikle mayıs-haziran ve eylül-ekim aylarında görülen bir yağış şeklidir.Havaların yağışlı gittiği bir dönemde, yağmur bulutlarının, soğuk hava tabakalarına rastlamaları sonucu , yağmur daneleri, doluya dönüşerek yeryüzüne düşer.Dolunun şiddeti, yağmur damlalarının dane büyüklüğüne ve yağmur bulutlarının karşılaşmış oldukları soğuk hava tabakasının soğuk şiddetine  bağlıdır.

Zararı:Bir ceviz bahçesine zarar verebilecek dolu dönemi, mayıs-haziran aylarında olan dolulardır.Zira; bu dönemde meyveler minik ve hassas olurlar.Dolu, meyvelerde, yapraklarda ve fidan gövdelerinde tahribatlar yaratır.(foto sıra no:1 ,2 ve 3).Dolu daneleri , meyveleri dalından kopartarak miktar(kantite) azalması yaparak zarar verdiği gibi(foto sıra no:3), meyvelerin üzerinde yara meydana getirerek kalite azalması yaparak da zarar verebilir(foto sıra no:1).Bizim için ilk durum daha önemlidir.Ayrıca, yaprak parçalanmaları yaparak, bitkinin fotosentez yapmasını zorlaştırır.Gövde ve dallar üzerinde yapmış olduğu tahribatlar(foto sıra no:2) ise, açık yaralanmalara neden olur.Bu açık yaraların büyüklüğüne göre ceviz, enerjisinin büyük bir kısmını bu açık yaraları tedavi etmek için kullanır ki; bu durum bizim için yıl kaybına bile neden olabilir.

Tedavisi: bu şekildeki dolu yağışından ve tahribatından sonra, bitkiye mutlaka onarıcı ve tedavi edici uygulama yapılması gerekir.Dolu yağışına müteakip hiç vakit kaybetmeden bu uygulamanın yapılması gerekir. Öncelikle,dolu şiddetinden dolayı kırılmış sürgünler var ise bunlar,steril bağ makasları ile budanır ve akabinde ilaçlama yapılır. Tedavi uygulamasında; 100 lt suya, 1500 gr hazır bordo bulamacı karıştırılarak, pülverize edilir.Ardından, ağaç gövde ve dallarındaki yaralanmalar çok derin ise, yara kısımları ağaç macunu veya bordo bulamacı karışımlı sutut ile hava almayacak şekilde kapatılır.

Not:  tüm ilaçlamalarda kullanılacak suyun Ph düzeyi,7.00 seviyesinde olmalıdır.Bu, ilaçların tesiri bakımından önemli bir ayrıntıdır. Ayrıca, ” ilaçlamanın genel kuralları “ bölümünde anlatılan talimatlara uyunuz.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -1 (from 1 vote)
CEVİZDE DOLU TAHRİBATI ve TEDAVİSİ, 8.9 out of 10 based on 7 ratings

yorumlar:

Hiç Yorum Yapılmamış!

yorum yapmak ister misin?

DİJİTAL CEVİZ KİTABI© Tüm Hakları Saklıdır - Ceviz | Ceviz Hakkında Herşey
Yazılar ve resimler kaynak belirtilse dahi kullanılamaz.

Ceviz Yetiştiriciliği Ceviz Hakkında Ceviz Hakkında Ceviz Genel Karayolu Taşımacılığı Parsiyel Taşımacılık
Wordpress alexa bilgilerim Creative Commons v3 ile Lisanslanmıştır!